2 Läs mer >>
Hej allesammans!
 
Nu är jag åter på svensk mark. Flygresan hem gick felfritt - skönt! Men jag har väldigt svårt att sova på flygplan, så det blev inte mer än fyra timmars sömn. Ingen fara i vanligt fall, men jag landade inte vilken dag som helst. Jag landade på valborg. Så efter ett par timmar hemma i Sollentuna så var jag på resande fot igen: Valborg i Uppsala! Nu är jag åter i Sollentuna och en mysig helg med familjen väntas. Därefter blir det att åka upp till Luleå!
 
Att säga hejdå till Lea och George var inte det lättaste.. Det blev en hel del tårar från min sida. Jag är så otroligt tacksam över att ha träffat så underbara människor som jag har fått nöjet att umgås med i åtta veckor. Men samtidigt är det så jobbigt att veta att man inte kommer kunna behålla den relation vi haft.. Vi kommer från olika länder (till och med olika kontinenter!) så det kommer inte bli det lättaste att ordna en träff i framtiden. Men finare människor än så är svårt att hitta. Jag vet inte hur min tid i Kambodja hade sett ut utan dom, men jag är så glad att jag fått turen att träffa så fina människor.
 
Nu har jag varit hemma i två dagar och några saker har jag fått med mig från min tid i Kambodja: Jag har vid flera tillfällen tackat på asiatiskt vis med händerna ihop - det måste se jättefjantigt ut när jag gör det i Sverige. Och på flygplatsen tackade jag till och med polisen vid passkontrollen på khmer. I natt sov jag över hos Sanna och det första jag gjorde när jag vaknade var att tala engelska med henne. Det är lustigt det där, för jag kommer ihåg vecka två när jag automatiskt pratade svenska med Lea när jag vaknade på morgonen. Tänk att det är omvänt nu. De närmsta dagarna kommer jag att njuta av bekvämligheter som man uppskattar extra mycket när man kommit hem från ett utvecklingsland: Kranvatten, varmvatten, matbutiken, trafiken, alla materiella ting och våra rena gator. Vi har det så bra i Sverige och det är mycket man tar för givet. En tanke jag haft flera gånger med barnen är "tänk vad deras liv skulle sett annorlunda ut om de var födda i Sverige". I Sverige skulle de inte bli övergivna av sina föräldrar på grund av samhällets syn på handikappade. I Sverige skulle de inte bli nekade sjukvård på grund av sina funktionsnedsättningar. Barnen hade fått möjlighet till delaktighet och med våra resurser för habilitering så hade deras funktionstillstånd sett väldigt annorlunda ut än vad de gör idag. Vad jag önskar att jag kunnat ta med barnen hem till Sverige...
 
Det är konstigt hur man kan vara borta en längre tid, men så fort man är hemma igen är allt som vanligt. Det är som om livet hemma i Sverige bara har pausat medan jag varit borta. Men nu är mitt anställningsbevis påskrivet, så nu är det offeciellt att jag kommer att arbeta som fysioterapeut på Brommageriatriken i sommar. Det ska bli riktigt spännande och jag ser fram emot denna sommar! Det känns konstigt att skriva ett sista inlägg, jag vet liksom inte riktigt hur jag ska avsluta bloggen. Men tack till er som följt min resa och jag hoppas att jag kanske även lyckats inspirera någon till att våga ge sig ut i världen för att volontärarbeta. Det är en otrolig upplevelse och något jag rekommenderar alla att göra.
 
Make a difference
Each day you live
Open your heart
Learn to give

Life for many
Is so unkind
Giving people
Are hard to find

So open your heart
Give what you can
We’re all responsible
For our fellow man

It’s so easy to look
The other way
But the tables could turn
On any given day

So help if you can
For one day you may be
The one who’s down and out
The one no one will see
 
Bilderna här nedan är från min sista helg i Phnom Penh, som spenderades på Killing Fields. Kram på er!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Och så var man åter i...