3 Läs mer >>
Hej allesammans!
 
Idag har jag tackat för mig och tagit farväl av barnen. Jag har funderat lite kring det där med att säga hej då och valde till slut att krama hej då, men inte berätta att jag ska åka hem. Jag har sett volontärer komma och gå och varje gång de förklarar att de ska hem så blir barnen ledsna. Men dagen därpå är det som vanligt igen. Därför valde jag att inte förklara att jag ska åka hem till Sverige, utan bara överösa dom med kramar en sista gång. Det var känsloladdat, så jag tvingades fick kliva ur rummet efter att jag sagt hej då till min favoritpojke. Honom kommer jag att sakna.
 
Sista veckan på NBIC var riktigt bra. Två nya volontärer från min organisation hade sin introduktion - en fysioterapeut och en arbetsterapeut. Vi hann arbeta tillsammans i en vecka och nu känner jag mig så trygg med att överlämna arbetet med barnen till dom. Det hade varit betydligt svårare för mig att ta farväl om jag vetat att det inte fanns någon som kunde ta över arbetet. Jag har arbetat tillsammans med volontärer förut, men de har inte arbetat med fysioterapi. Så det var riktigt skönt att äntligen ha någon att diskutera och bolla idéer med. Särskilt en arbetsterapeut då jag haft så många funderingar kring en del av hjälpmedlerna. Så nu har vi diskuterat fram och tillbaka och hittat bra lösningar för några av barnen.
 
Handboken som jag arbetat på blev äntligen klar. När jag rensade i skåpen så hittade jag gamla dokument från tidigare volontärer. Längst ned i lådan låg en pärm med information kring positionering. Tänk att de har bra material som bara placeras längst ned i en låda?! Så jag tog med materialet till en butik som skötte kopiering och utskrivning. MEN. Inte är det väl så enkelt att det bara är att lämna in materialet man vill ha? Resultatet blir 20 handböcker med alldeles för mörka bilder (trots att jag påpekade detta efter första kopian) eller för ljusa bilder där man inte ser vad bilderna föreställer. Arbetet tog dom över två timmar (och jag satt och väntade......) och jag har inte tid att göra om dom innan jag åker. Tröstande säger mina vänner att ja, de är mörka - men att man ändå ser var de föreställer. Men det tar inte slut där. Papprena från de tidigare volontärerna har hamnat huller om buller och jag får skriva till sidhänvisningar för att folk ska förstå vilken text som tillhör vilken bild. En riktig besvikelse när man lagt ned så mycket möda och tid. Men personalen uppskattade handboken och volontärerna var tacksamma då de höll med om att de saknar information om barnens tillstånd och skötsel som nu finns tillgängligt för dom. En av de nya volontärerna, en äldre kvinna från Australien, var mycket positiv och berättade att hon skulle försöka få den översatt till khmer så att den lokala personalen också kan nyttja den.
 
Just nu befinner jag mig vid poolen på hotellet där jag ska spendera min sista natt. Jag är förbannad på Projects Abroad och har berättat detta för dom, så nu skriver jag det här också. När jag bokade min resa så blev det en ändring bland datumen. Informationen jag fick då var att jag behövde betala 50 dollar extra för att utöka försäkringen. Jag meddelade dom att jag inte behövde förlänga min försäkring hos dom och det vart inget mer med det. Men för någon dag sedan berättar de för mig att jag måste betala 50 dollar för att få bo EN dag till i lägenheten. Jag talade om för dom att de inte förklarat för mig att pengarna även gällde boendet, men det struntade dom i. 50 dollar är mycket pengar här nere. "Tack, men nej tack" svarade jag - jag spenderar hellre 50 dollar på ett fint hotell och en god sista middag. Hotellet jag bor på ikväll är jättefräscht med frukost inkluderat i priset, dessutom har de pool. Och för denna lyx betalar jag endast 28 dollar. Det var inte ett särskilt svårt val för mig.
 
Ikväll blir det en hejdå-middag på en mysig restaurang med volontärerna. Jag har mycket att se fram emot i Sverige; ett nytt jobb, en framtida lägenhet, nära&kära och en sommar tillsammans med min bästa vän som fått jobb i Stockholm. Därför känns det helt okej att åka hem imorgon. Men jag är rätt säker på att jag kommer att skvätta några tårar när jag säger hej då till mina underbara vänner här nere - särskilt Lea och George. Och helt oberörd är jag inte över att lämna Kambodja som jag spenderat åtta veckor i. Ögonen kommer definitivt att tåras imorgon när jag boardar flyget.
 
Här nedan kommer några bilder från den senaste veckan.
 
Kram
 
Vi köpte återanvändbara blöjor åt barnen
 
Jag och fysioterapeuten Souka
 
Jag och vår tolk från organisationen
 
Bronte (Arbetsterapeut), Lucky (Fysioterapeut), jag (STOLT fysioterapeut) och Marni.
 
Jag och den andra fysioterapeuten som jobbar deltid
 
NBIC
 
Här spenderas sista dagen!

Och så var det bara e...

2 Läs mer >>
Hej allesammans!
 
Och så var det bara 4 arbetsdagar kvar.. Det var jättetråkigt att se hur en del av barnen försämrats under uppehållet från fysioterapin. Att så mycket hinner hända på 10 dagar.. Många av barnen är stelare än förut och har förlorat en markant del av sin ROM (range of motion). Det värsta fallet är en pojke som sedan tidigare har begränsad rörlighet, framförallt i nedre extremiteterna, pga. kontrakturer. Nu efter uppehållet är benen adducerade över neutralläget (i vardagligt tal - helt korsade) och vid töjning tar det tvärt stopp vid neutralläget och smärtar för pojken. Pojken som redan är i sånt dåligt skick har alltså blivit sämre, allt för att det nya året ska firas.. Det krossar mitt hjärta att se. Och han är inte den enda med tydligt bakslag. Min pojke som är tågångare har blivit stramare i vadmuskulaturen och har svårare med att få ned hälen än vad han hade när vi skiljdes åt. Det känns lite som att vara tillbaka på ruta ett. Tråkigt. Men om vi ska försöka belysa det positiva också - hjälp vad barnen fått bättre huvudkontroll! Jag blir såå stolt när jag ser de ligga på mage och nyfiket kika runt omkring sig. Tänk att de för sju veckor sedan knappt kunde lyfta huvudet för att byta från sida till sida. De senaste dagarna har varit rätt intensiva. Jag jobbar på dagarna och när jag kommer hem vid 16.30 så sätter jag mig vid datorn och jobbar på min "handbok" till 19.00 då middagen serveras. Därefter är jag så trött så att jag inte orkar göra annat än att ligga i sängen och se på serier. Så min sista vecka är kanske inte den mest sociala... Idag välkomnade vi en ny fysioterapeut och arbetsterapeut till NBIC, båda från min organisation. Det känns bra att veta att vi hinner arbeta ihop i en vecka, så att jag vet vilka som kommer att ta över när jag lämnat NBIC.
 
I förra inlägget lovade jag att dela med mig av lite historier från min resa från Ban Lung, Kratie, Sihanoukville och Koh Rong. Här kommer de!
 
- När jag och Lea stiger av den 11,5 timme långa bussresan från Phnom Penh till Ban Lung för att hämta vårt bagage, känner vi en fruktansvärd doft från bagageutrymmet. Det luktar spya. Big time. Värre blir det när Lea inser att hennes väska är dyngsur - tydligen har någon passagerare packat ned fiskolja som läckt. Lea, som AVSKYR lukten av fisk (Vart känner jag igen det här ifrån? Hmm... IDA), får kväljningar av stanken men tvingas släpa med väskan till hotellet för att lämna den för tvätt. Personalen grimaserar men tar emot den. Lea visade i alla fall sin tacksamhet genom att dricksa ordentligt, 200% till och med.
 
- I Ban Lung spenderar vi mycket tid vid sjön. Väl där lär vi känna en mysig familj, som absolut vill hoppa och leka med oss i vattnet. Men mest förtjust var inte barnen, utan mamman i familjen. Hon håller om mig och Lea, vaggar oss fram och tillbaka mot hennes byst och sjunger sånger åt oss. Den enda engelska frasen hon kunde var "I'm sorry", som hon gärna sjöng(?) för oss. Vi tror inte riktigt att hon förstår innebörden... Hon och hennes familj badade med flytvästar och verkade ha svårt att förstå att både jag och Lea är simkunniga. Detta eftersom mamman vägrade släppa Leas hand när hon simmade, vilket innebar att Lea nästan sjönk mot botten då hon kämpade med endast en hand fri. Varje gång Lea tog sig upp på bryggan satt pappan och observerade och sa "Nice!". Lea har väldigt fina bilder på oss med familjen, men dom bilderna får ni se vid ett annat tillfälle. Men här har ni i alla fall en bild på en del av familjen.
 
 
- I Kratie hade vi turen att se delfiner! Men på vägen dit ser vi något fruktansvärt. En hund blir påkörd av en bil och tjuter medan han släpar sina krossade bakben bort från vägen. INGEN reagerar, medan jag och Lea sitter tårögda i chock efter händelsen. Vi önskar att vi hade kunnat avliva stackarn, men ingen av oss har modet för att göra det. Förhoppningsvis somnade han in rätt tätt inpå, men han var minst sagt i plågor :(
 
- Båtturen mellan Sihanoukville och Koh Rong var så mycket mer än vi väntat oss! I priset ingick nämligen frukost och lunch, snorkling och bad från båten samt ett stopp på Koh Rong Samloem (en superfin ö!). Bilder ser ni här nedan.
 
 
 
 
 
 
- Semestern avslutades med egentid lördag-söndag på Otres beach i Sihanoukville. Här tog jag tillfället i akt att bocka av "Galoppera på sandstrand till solnedgång" från min lista på måsten här i livet. Ett minne för livet! Och med tanke på ärren jag lär få (inte tänkte jag på att packa ned långbyxor... Rida i shorts = skrapsår på benen från remmarna till stigbyglarna), så kommer jag inte att glömma detta i första hand.
 
 
 
Egentligen har jag så mycket mer att berätta och dela med mig av, men jag är supertrött med huvudvärk och halsont (vaknade med feber.....). Men här nere har ni lite bilder från semestern!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
'
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram!

En vecka kvar på NBIC

0 Läs mer >>
Hej allesammans! Ursäkta den dåliga uppdateringen, men nyår i Kambodja innebär 10 dagars ledighet och under dessa dagar har jag varit på resande fot. Jag och Lea har gjort en rejäl roadtrip, där första målet var Ban Lung, som krävde en 11,5 timmes bussresa. Vi spenderade 3 dagar i Ban Lung där vi för mesta delen spenderade vår tid vid en sjö belägen i djungeln. Vattnet var blått och klart och vi kunde hoppa från bryggor. Utöver detta gjorde vi en egen upptäcktsfärd på moped där vi besökte ett stort vattenfall. Nästa destination var Kratie, som ligger 6 timmar ifrån Ban Lung påväg mot Phnom Penh. Här åkte vi ut med en båt och tittade på delfiner. Kratie var ett stopp på vägen, så efter en skön natts sömn var vi åter igen på resande fot. Efter en 4 timmars skräckfylld bussresa hem (chauffören körde lika galet som de gjorde i Indien) var vi äntligen framme i Phnom Penh. Men ingen vila (eller, en kortis framför Game of Thrones - det gäller ju att prioritera!), för på kvällen satt vi ännu en gång på en buss, denna gång påväg till Sihanoukville. Efter 5 timmar var vi äntligen framme och vi gick direkt till sängs. 06.00 väcks jag av mummel och uppfattar att något är på tok. Jag tar mig ned till badrummet för att upptäcka några fulla volontärer (vi visste sedan tidigare att våra kompisar bodde på samma hostel) som står i badrummet med duschen på. Under duschstrålen står en blödande kompis. Tydligen har han, full och dum, bestämt sig för att hoppa av tuk tuken i farten, vilket resulterat i att han slagit i bakhuvudet och fått otäcka skrapsår över hela kroppen. Så det blev att leka sjuksköterska innan båten tog mig, Lea och George ut till Koh Rong. 2,5 dagar med sol, bad och volleyboll stod på agendan. Idag, åkte Lea till Siem Reap och George tillbaka till Phnom Penh. Själv så unnar jag mig egentid i Sihanoukville med sol och bad. Jag har även unnat mig en ridtur på sandstranden, vilket alltid varit en dröm för mig. Vi har hamnat i många lustiga situationer under veckan, men de tänkte jag dela med mig av i nästa inlägg. Då kommer lite bilder också, men här nedan har ni några bilder från mobilkameran. Kram!

Från norr till söder

1 Läs mer >>
Kära läsare!

Genom min organisation har jag lärt känna två fysioterapeuter, Lea och Mette, som arbetar på Veterans International Cambodia (http://www.ic-vic.org). Här har Lea och Mette träffat Chann, en 27-årig kille som befann sig på fel plats på fel tillfälle, och därför idag är rullstolsbunden. Chann var på väg till universitetet när han insåg att han glömt några dokument hemma. Han tog en genväg hem och på vägen passerade han, vad som verkade vara, en stillsam demonstration. Men demonstrationen urartade och polisen öppnade eld mot folksamlingen. Chann, en oskyldig förbipasserare, blev träffad av en kula i ryggen och hans liv ändrades för alltid. Chann fick en ryggmärgsskada som innebär att han är förlamad från midjan och nedåt. Snälla, läs hans historia genom att klicka på länken här nedan. Han behöver er hjälp för att klara av sin vardag och för att kunna fortsätta sina studier på universitetet.

Om ni vill hjälpa - sprid länken eller gör en donation. Minsta lilla donation gör skillnad.
 
Chann behöver din hjälp!

Gör en god gärning!

2 Läs mer >>
Hej allesammans!
 
Idag är det tisdag, vilket innebär att jag åker hem om tre veckor. Fasiken vad tiden går snabbt!! 
 
Helgen var riktigt lyckad! Vi hade sedan tidigare bokat ett hostel på Otres beach, vilket ska vara den finaste stranden. Och vad lyckat det blev! Vi var supernöjda med boendet (Footprints för er som kanske åker dit en vacker dag), där vi bodde i en "dorm". Personalen var trevlig, fina lokaler och låga priser. Vi har redan planerat in nästa resa dit. När vi anlände på fredagen så regnade det, så fredagen bestod i princip av biljardhäng.
 
På lördagen gav vi oss ut på en båttur som skulle ta oss till Bambu Island, Elephant Cliff och en snorklingtur. "Cliff jumping" sounds fun! sa vi... När vi väl var på plats så var vi taggade. Vi tjejer ville absolut vara först ut med att hoppa. När vi väl simmar ut mot klipporna uppstår paniken. "Vad finns under oss?!" Ingen av oss vågade sätta ned fötterna och vi kunde inte enas om vem som skulle vara först med att stiga upp. När Trine insåg att det låg stora sjöborrar på bottnen (hennes största skräck!) så simmade hon tillbaka till båten. Jag och Lea diskuterade i panik hur vi skulle ta oss upp på klipporna som var täckta med vassa musslor. Till slut bestämde Lea att vi skulle ta oss upp samtidigt och drog med mig i handen när hon simmade mot uppgången. "Tillsammans" blev det inte riktigt, jag såg nämligen till att följa henne hack i häl, och på så sätt finnas som stöd, men inte vara först. Efter en långsam klättring upp (AJ för musslorna!) så kom vi äntligen upp till toppen. Meen, det är då vi inser hur jäkla högt upp vi befinner oss! *gulp*. Vi stod på toppen i flera minuter och diskuterade hur vi skulle hoppa (läskigt när man ser stenblock i vattnet!) och jag delade med mig av mina orostankar (hamna på klippor är lika med en traumatisk ryggmärgsskada om inte värre - döden, alternativt plågsamma magplask). Killarna, som började bli otåliga, ropade från båten att vi skulle skynda på oss och att det inte alls var så högt. Vi svarade med att de gärna fick hoppa först. När de väl klättrat upp uppstår samma tankar hos dom när de inser hur högt det är. Efter många om och men, så hoppar David först (stackars David som ALLTID får börja. "David, can you go first? Can you ask? Can you do it?"). Sist ut var jag. "Landa rakt, landa rakt" tänker jag. Jag samlar mod, tar sats och hoppar rakt ut. Jag skriker. Jag skriker som fasiken. Jag hoppar rakt. Jag närmar mig vattenytan. Vad händer?! Jag börjar känna hur jag lutas bakåt. "Vad du än gör, landa fan inte på ryggen!" tänker jag. Jag försöker desperat att rädda situationen, men det är för sent. Jag landar i sittställning. Och vad ont det gjorde. Jag tjöt som en gris när jag kom upp till ytan. Jag gjorde värsta tänkbara landningen och som resultat och bevis på detta sattes genast en inflammation igång på huden på mina baksida lår. Bildbevis finns här nere, Trine var duktig på att dokumentera med min kamera! Efter många stön och klagningar från min sida, åkte vi vidare för att snorkla och därefter avsluta dagen med en öl på båten. Bortsett från min plågsamma landning så var det en perfekt dag!
 
Söndagen bestod av sol och bad innan vi tog minivannen tillbaka till Phnom Penh. Jag är tacksam över att vara vid liv, för vår chaufför körde som en galning från Indien. Okej att de kör som idioter här, men han kammade hem priset. Meen, mer elände väntar. I måndags började jag må dåligt på lunchen och när jag väl kom hem från jobbet så mådde jag riktigt dåligt. Det var nämligen min tur att bli magsjuk. Volontärerna har sagt att man blir sjuk inom två veckor, så jag trodde att jag hade klarat mig. Men icke. Igår kväll mådde jag riktigt dåligt och fick krama toastolen vid ett flertal tillfällen. Så idag har jag varit hemma och kurerat mig, samtidigt som jag påbörjat min handbok till volontärerna på NBIC. Nu på kvällen mår jag betydligt bättre, så imorgon blir det att återgå till jobbet och barnen på NBIC. 
 
Kram!
 
 
Båttur 
 
Lea hoppar från båten
 
Tappra tjejer beger sig mot Elephant Cliff
 
Hoppet började bra...
 
Men landningen var mindre lyckad.
 
Vilket resulterade i svullna baksida lår
 
Vi snorklade
 
Höjdpunkten: Sena eftermiddagen på båten med en kall öl i handen
 
"Liten" manet
 
Otres beach
 
Solnedgång på Otres Beach

Sihanoukville och mag...

23 Läs mer >>
Hej allesammans! 
 
Just nu sitter jag på en buss påväg till Sihanoukville. Bussen är (givetvis) försenad.. Det tog 1,5 timme för oss att bara lämna Phnom Penh, så jag antar att bussresan som skulle ta 5 timmar blir lite längre än så.. 
 
Jösses vad tiden går snabbt! Jag har 3,5 vecka kvar i Kambodja och det visar sig att av dessa veckor så jag har en hel vecka ledigt då det är Khemerskt nyår. Alltså har jag endast 11 arbetsdagar kvar. Skrämmande.. 
 
Helgen kommer att bestå av lata dagar vid stranden, vilket känns ganska välbehövligt. Och någon kväll ska det minsann hinnas firas att jag har fått jobb! Jajamän, nu vågar jag äntligen tro på det. I slutet av maj börjar jag arbeta som legitimerad fysioterapeut på Brommageriatriken. Tidigare har det känts lite läskigt att komma hem utan en plan. Nu kan jag äntligen pusta ut och längta efter nästa steg i livet. 
 
Trevlig helg! Kram på er. 
 

Här ska det firas!